Kodėl daugelis vis dar mano, jog raudonas vynas yra sunkus gėrimas? Tikriausiai dėl sodrios jo spalvos. Iš tikrųjų pasaulyje yra vos kelios raudonų vynuogių veislės, kurių sultys būna raudonos spalvos. Raudoną spalvą vynas įgauna, kai išspaustos sultys laikomos su odelėmis. Tai vadinama maceracija. Iš vynuogių odelių vynas pasisavina taninus ir fenolių junginius. Todėl jis tampa tokios sodrios spalvos.

Kalbant apie vyno ir maisto derinimą, manoma, jog raudonas vynas tinka prie mėsos, o baltas vynas – prie žuvies patiekalų. Teigti, jog tai netinkami deriniai tikrai negalima, bet taip pat negalima sakyti, jog tai yra griežta vynų derinimo prie maisto taisyklė. Sakykim, Merlot vynas, kuris priskiriamas raudono vyno kategorijai, puikiai tinka prie baltos paukštienos mėsos, būtent krūtinėlės.

Prie riebių patiekalų patartina rinktis rūgštesnį vyną, nes rūgštumo skonis mažina riebumo pojūtį. Štai pateikiant desertą, svarbu, kad vynas būtų saldesnis už patį desertą. Daugiau alkoholio turintis raudonas vynas visuomet išryškins patiekalo prieskonius. Į tai derėtų atsižvelgti renkantis vynus, nes tokie pojūčiai gali būti ne visiems malonūs. Tuomet geriausia rinktis sausą raudoną vyną arba raudoną neputojantį vyną. Svarbu atkreipti dėmesį, jog jie turėtų kuo mažiau alkoholio.

Vynas yra alkoholinis gėrimas, tad, savaime suprantama, besaikis jo vartojimas yra tikrai žalingas. Tačiau nedidelis vyno kiekis, pusė taurės prie pietų stalo ar vakarienės metu, gali būti netgi labai naudinga. Nors daug kalbama apie balto vyno naudą, visgi, yra įrodyta, jog naudingiausias yra raudonas vynas. Nedidelis jo kiekis stiprina kraujagyslių sieneles, mažina kraujo spaudimą, gerina miego kokybę, aktyvina skrandžio veiklą, stiprina imunitetą. Pasikartosime, tai suteikia tik saikingas tiek balto, tiek raudono, tiek naminio raudono vyno vartojimas. Dažnai tenka girdėti apie teigiamą Kagor vyno sveikatai įtaką.

Mūsų šalyje bene garsiausias alkoholinių gėrimų prekybos tinklas – Vynoteka. Jame galima įsigyti pačių įvairiausių rūšių vynų. Todėl pastebima, jog internetinės paieškos raudonas vynas Vynoteka ar portveinas Vynoteka yra pačios populiariausios. Vynotekos prekybos tinklo tiek klientai, tiek darbuotojai teigia, jog pagrindinis visų pirkėjų reikalavimas – skanus vynas. Taigi, kaip patikrinti ar geras vynas?

Pirmiausia – tara. Vynas iš dėžučių išties yra tinkamas maisto gamybai. Bet tikrai aukštos kokybės ir reikiamus standartus atitinkantis raudonas vynas yra laikomas tik stikliniuose buteliuose. Tara negali praleisti saulės spindulių.

Antra – kamštis. Užsukamas kamštelis paprastai naudojamas jaunų stalo vynų pakavimui. Toks vynas negali stovėti keletą metų. Jo galiojimo laikas yra ganėtinai trumpas. Jeigu trokštate gerti derliaus vyną, žinokite, jog jo kamštis turi būti pagamintas iš natūralių medžiagų.

Dažnas vyno žinovas teigia, jog nežinodami, kaip pasirinkti vyną, pirkite sauso vyno butelį. Jį gana sunku suklastoti arba pakeisti netikusiu pakaitalu. Ir patys tikriausiai pastebėjote, jog pigūs vynai dažniausiai būna saldūs.

Skaitykite etiketes. Sauso raudono vyno cukrus turi būti ne didesnis nei 4 g/litre. Pusiau sausas vynas turi cukraus 18 g/litre, o saldus – daugiau nei 45 g/litre. Etiketėje turi būti nurodyta gaminimo metai, gamintojo pavadinimas ir kilmės šalis. Jeigu tokių duomenų nerandate, geriau tokio vyno butelį atidėti į šalį.